Detartrajul cu ultrasunete și periajul dentar profesional sunt cele mai simple și eficiente proceduri stomatologice de profilaxie și curățare a dinților de tartru (piatră), colorații sau pete de la fumat, cafea și alte alimente. Este complet ne-invazivă, nedureroasă (doar ușor neplăcută) și este recomandată tuturor persoanelor cel puțin o dată pe an, pentru eliminarea tartrului supra și subgingival acumulat, prevenirea apariției sau accentuării afecțiunilor gingivale și eliminarea colorațiilor și petelor de pe dinți.

Cea mai folosită tehnică de detartraj este cea cu ultrasunete, foarte rar se folosește cel manual și atunci în completare, și poate fi urmată de o curățare cu sistem air-flow dacă există colorații persistente, iar la final un periaj profesional pentru zonele greu accesibile distale.

Detartrajul cu ultrasunete este metoda modernă de îndepărtare a plăcii bacteriene și a tartrului prin vibrații ultrasonice invizibile ochiului uman, produse și transmise către capătul instrumentului.

Detartrajul cu ultrasunete este recomandat pentru:

  • îndepărtarea tartrului supra-gingival, vizibil uneori pe dinți;
  • îndepărtarea tartrului sub-gingival, care irită și inflamează gingiile producând renumitele sângerări la periajul dentar;
  • îndepărtarea petelor colorate de pe suprafața dinților produse de unele obiceiuri sau alimente (pentru acestea uneori este mult mai indicat sistemul air-flow);

Care sunt avantajele detartrajului cu ultrasunete?

  • detartrajul ultrasonic nu este dureros;
  • nu afectează structura dintelui dacă este corect efectuat;
  • îndepărtează rapid petele de pe dinți;
  • nu necesită anesteziere locală și nu folosește substanțe chimice;
  • timpul de efectuare a procedurii este scurt (30-45 minute).

Periajul profesional îndepărtează ulterior toate depunerile rămase de pe dinți și îndepărtează complet depozitele de placă bacteriană, din zonele greu accesibile periajului manual. O variantă mult mai eficientă este folosirea sistemului AirFlow care elimină 99.99% din colorațiile rămase.