Odată ce ai depășit vârsta adolescenței vei fi tentat să crezi că nu mai ai dinți care să apară, ceea ce poate fi din păcate o idee greșită. Molarii (măselele) de minte pot să apară (erupă) și la vârste mult mai mari, cel mai în vârstă caz pe care-l cunosc avea 45 de ani când s-a declanșat erupția unui molar de minte superior care părea blocat definitiv până atunci.
Știind mai multe despre molarii tăi de minte și despre problemele pe care pot să le creeze, vei putea să eviți eventualele surprize neplăcute.
1. Toată lumea are molari de minte?
Nu, nu toți au molari de minte. Sunt dinții a căror mugure lipsește cel mai des. Dacă nu apar în gură la 18-20 ani nu înseamnă ca nu îi ai, e posibil să fie într-o poziție incorectă, blocați în os; prezența lor sau poziționarea lor se poate vedea doar într-o radiografie panoramică.
2. Cum ști că ai probleme cu molarii de minte?
Durerile la nivelul maxilarului superior sau inferior în zonele din spate care iradiază spre ureche sunt primele semne că molarii de minte sunt puși pe șotii. Uneori apar senzații de presiune sau inflamarea și umflarea gingie din zonă.
Există și mulți pacienți la care aceste semne lipsesc sau sunt trecute ușor cu vederea. Lipsa durerii nu înseamnă ca nu există molar de minte... Doar o radiografie poate confirma sau infirma prezența sau poziționarea atipică.
3. Extracția molarilor de minte este întotdeauna necesara?
Recomandarea este extracția lor înainte de a crea probleme, sau cât de repede se poate după ce episodul dureros a cedat.
Molarii de minte care au o poziție normală, nu sunt cariați și nu au creat niciodată probleme pot să nu fie scoși, doar că pacientul trebuie să aibă o igienă corectă. La cele mai mici semne de durere sau inflație în zonă se recomandă de asemenea extracția lor.
4. Ce se întâmplă când o măsea de minte începe să aibă probleme?
Deoarece în majoritatea cazurilor molarii de minte sunt în poziții incorecte erupți, igiena lor nu poate fi făcută corect și de aici vor apare probleme. Gingiile și osul din zonă se poate inflama, urmată de dureri și limitarea deschiderii gurii.
Dacă molarul de minte este inclus în os și înclinat va crea presiune pe restul dinților iar în zona caninilor un dinte va fi împins spre în afară...
Cariile apărute pe molarii de minte sunt în general mai dificil de făcut corect din cauza ca vizibilitatea și accesul sunt limitate. O plombă incorect făcută va aduce după ea dureri, probleme... care vor duce ulterior la o noapte de uitat pe pereți urmată de o extracție...
5. Ce probleme pot să apară după extracția unui molar de minte?
In general apare o durere ușoară sau moderată în prima perioada dar care este ținută sub control cu antiinflamatoare nesteroidiene.
Există și posibilitatea apariției unor complicații ulterioare, majoritatea în urma nerespectării indicațiilor medicului sau din mici probleme de sănătate unele dintre ele de care pacientul nici nu știe. Alveolita uscată este cea mai des întâlnită și apare la 4-7 zile după extracție dacă cheagul nu se formează corect sau se dispare din rană.
6. Există variante de a evita problemele cu molarii de minte?
La molarii de minte erupți în afară de o igienă exemplară și control stomatologic regulat nu ezită soluții minune din păcate ca de altfel și pentru restul dinților. La molarii de minte care nu au reușit să erupă din păcate nu exista nici o soluție care să evite posibilele complicații decât extracția lor chirurgicală.