Se pot face intervenții stomatologice sângerânde (extracții), sau se pot pune implanturi dentare la pacienții care au tratamente cu medicamentele anticoagulante sau antiagregante plachetare recomandate de către cardiolog? 

Când eram în facultate am învățat că intervențiile stomatologice la pacienții care sunt în tratament cu anticoagulante și antiagregante plachetare se pot face doar după oprirea administrării acestora... ani de zile am făcut așa și de fiecare dată când nu am făcut așa am avut emoții să nu se întâmple ceva... dar am văzut că niciodată nu au fost probleme pe care să nu le pot ține ușor sub control sau rezolva rapid fără emoții.

În urmă cu ceva timp am găsit un articol publicat în The American Journal of Cardiology din care am aflat că întreruperea administrării acestor medicamente în timpul unor intervenții stomatologice este mult mai periculos pentru sistemul circulator general decât posibila sângerare locală, care poate fi ținută sub control... surpriză... DA... s-a confirmat ceea ce în ani observasem și eu și mai confirmaseră și alți colegi care efectuau atunci intervenții chiar și mai ample... da, se pot face intervenții stomatologice la acești pacienți.

Drept urmare am început să nu mai am emoții mari referitoare la intervențiile făcute la pacienții cu anticoagulante și antiagregante plachetare... și nici nu am avut probleme... dar asta respectând stric regulile necesare.

Se pot face extracții, rezecții apicale, operații parodontale, regularizări de creastă osoasă chiar și implanturi dentare la pacienții cu tratament anticoagulant... important este să se știe și să se ia măsurile necesare în timpul intervenției și mia ales după.

Care sunt măsurile necesare? astea țin de cel care face intervenția, nu sunt problema pacientului, deci nu sunt lucruri care să fie scrise într-un articol pentru pacienți... există protocoale, materiale, tehnici... totul ține de doctor...  Există foarte rar nivele ale indicilor de sângerare/coagulare la care intervențiile stomatologice trebuie evitate, sau la care sunt contraindicate temporar.

- Safety of Dental Extractions During Uninterrupted Single or Dual Antiplatelet Treatment - Theodoros Lillis, DDS, Antonios Ziakas, MD, Konstantinos Koskinas, MD, Anastasios Tsirlis, DDS, George Giannoglou, MD: The American Journal of Cardiology