Suptul sau statul în gură mult timp cu degetul sau cu un biberon este un fenomen care ține de instinctul natural al copilului de regulă pentru a obține o stare de calm și siguranță.
În mod normal, suzeta sau suptul degetului nu îi afectează pe cel mic atâta timp cât renunță la acest obicei singur, undeva după ce împlinește doi ani și nu trebuie să depășească sub nici o formă vârsta de trei sau patru ani.
Prelungirea obiceiului de sugere a degetului sau biberonului de către copil după vârsta de patru ani va avea efecte atât asupra dinților de lapte, cât și a celor permanenți. Care sunt modificările care apar? Nu apar toate odată, sunt treptate și sunt în funcție de modul în care se practică obiceiul vicios și de cât timp.
Cei mai mulți copii odată cu sugerea degetului, împing în cerul gurii sau apasă pe dinți. Cel mai frecvent sug degetul mare, cu unghia îndreptată spre dinții inferiori, iar fața opusă buricul degetului, apasă pe cerul gurii pe care în cazuri extreme îl pot și deforma.
Prezența degetului în gură împiedică sau îngreunează erupția dinților. Dacă aceștia sunt deja erupți, în urma presiunii poziția dinților frontali se va modifica. Incisivii superiori se vor distanța intre ei și vor deveni mai înclinați în fată, comparativ cu dinții vecini, ca un „evantai”, iar cei de jos vor fi împinși spre spate.
În mușcătură cei de sus nu îi vor mai atinge pe cei de jos iar în timp incisivii superiori ajung să se vadă și cu gura închisă deoarece poziția lor spre exterior nu va mai permite buzei superioare să fie în contact cu cea de jos. Dinții vor fi mereu expuși, vor fi uscați, ceea ce va favoriza apariția cariilor și copilul va fi mai predispus la îmbolnăvirile pulmonare, faringiene și amigdaliene.
Modificările afectează modul în care copilul va mânca. El nu va mai putea mușca cum trebuie sau mesteca normal, eficient. Va obosi mult mai repede, deoarece contactele dentare sunt mai puține, va înghiți mâncarea aproape nemestecată, ceea ce va putea cauza apariția afecțiunilor digestive și a tulburărilor de creștere.
Limba va avea tendința de a închide spațiile noi care apar între dinți și se va interpune între dinții din față. Această nouă poziție a limbii va menține și chiar va accentua toate modificările enumerate. Când va înghiți sau vorbi, va avea limba între dinți. Astfel și vorbirea va fi îngreunată.
Din cauza modificărilor la dinții din față, afecțiunile gingivale vor fi frecvente: gingiile vor sângera ușor, se vor retrage și vor apare depuneri de tartru dentar.
In concluzie, statul cu degetul sau suzeta în gură peste vârsta de maxim 2 ani nu e bine, cel mai bine ar fi ca părinții să găsească soluția ca să nu se întâmple...