Sexul oral este o practică comună în rândul adulților dar mai ales al tinerilor, chiar dacă mulți nu recunosc acest lucru sau zic că ei nu ar face așa ceva, că e oribil... Din păcate, sexul oral este una dintre cele mai frecvente căi de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală (BTS) pentru ambele sexe.
Este foarte posibil să contactezi o infecție cu transmitere sexuală chiar dacă faci sex oral unei persoane infectate chiar și doar ca preludiu, nu contează cât... odată ce există contact există risc... Poți lua o boală și dacă ți se face sex oral de către o persoană infectată...
Există posibilitatea de transmitere și dacă lichide ale partenerului ajung pe orice zona de mucoasă (gură, gât, ochi, anus) deci nu neapărat trebuie să faci sex oral e suficient ca saliva, sperma sau lichidele vaginale ale partenerului infectat să ajungă unde trebuie... majoritatea bolilor se pot transmite și prin schimb de fluide.. adică sărut!! Infecțiile cu transmitere sexuală pot fi transmise chiar dacă partenerul infectat nu prezintă simptome vizibile, mai ales că multe dintre ele nu sunt vizibile și nu deranjează mai ales în prima perioadă.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni care se pot transmite în timpul sexului oral?
1. Herpesul, da banalul herpes de pe buze... dar transmis în zonele genitale sau anale devine mult, mult mai neplăcut. Nu există tratament care să vindece infecția cu herpes, ci doar medicamente care să atenueze manifestările.
2. Gonoreea - infecțiile în gât pot să nu fie anunțate de niciun simptom, doar în unele cazuri se pot manifesta cu gât inflamat și roșu.
3. Sifilisul - infecția cu sifilis poate să nu prezinte inițial nici un simptom, apar doar mici ulcerații nedureroase pe buze, în gură, gât sau pe piele... sau în orice alt loc unde a avut loc contactul... Se tratează cu antibiotic, dar se transmite extrem de ușor.
4. Chlamydia - zonele ce pot fi infectate inițial sunt: gâtul, zona genitală, tractul urinar, rectul, iar semnele infecției lipsesc în majoritatea cazurilor, dar atunci când există, ele includ: secreție vaginală sau uretrală, senzație de usturime la urinare, testicule inflamate și dureroase. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice.
5. HIV (SIDA) - studiile arătată că riscul transmiterii infecției HIV prin sex oral este mult mai mic decât prin contact sexual vaginal sau anal, dar excită. Indiferent de calea de contactare a infecției cu HIV apare o infecție generalizată în tot organismul. Din păcate încă nu există un tratament definitiv.
6. HPV (human papillomavirus) - zonele ce pot fi infectate inițial sunt: gura, gâtul, zona genitală, vaginul, colul uterin, rectul, anusul. Simptomele inițiale pot fi absente. Anumite variante de infecție cu HPV pot duce la apariția unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de col și de gât.
7. Hepatita B și C - care nu prezintă semne vizibile mult timp dar care odată cronicizată este destul de greu de tratat.
Evită sexul oral dacă tu sau partenerul:
- aveți sângerări gingivale;
- aveți răni la nivelul buzelor;
- există lichide colorate sau urat mirositoare la nivelul organelor sexuale;
- există o extracție dentară recentă (sub 7-10 zile) sau alte intervenții de chirurgie stomatologică (parodontale, implant dentar)
Cum poți preveni contactarea unei infecții prin sex oral (chiar dacă mulți consideră că aceste variante simple de prevenire strică toată distracția.... e alegere ta dacă vrei să-ți distrugi doar distracția sau toată viața...):
- folosește prezervativul sau folii de latex sau silicon pentru acoperirea zonei genitale a partenerei sau a zonei anale, mai ales în cazul unor escapade de mmoment... sună groaznic, știu...
- încearcă să ai relație de lungă durată, stabilă cu un singur partener... ideal și celălalt la fel, altfel nu este de succes ideea