Care este cel mai bun gel (crema adezivă) pentru lipirea protezelor Corega, Protefix sau Fixodent? Cum se folosește (aplică) corect? Cum și cu ce se curăță protezele acrilice? Ce sunt pastilele efervescente de curățare a protezelor?... sunt întrebările frecvente ale purtătorilor de proteze mobile.

Ce trebuie să faci pentru a avea grijă de proteză?

 • după fiecare masa principală spălate ușor cu apă;
 • se scot în fiecare seară înainte de culcare (nu se doarme cu ele);
 • în fiecare seara se spală cu apa și săpun!! folosind o periuță moale;
 • nu se spală cu pastă de dinți!!
 • se păstrează în mediu umed;
 • o dată pe săptămână se lasă peste noapte în soluție cu substanțe dedicate pentru curățare (pastile Corega), după care se spală foarte bine;
 • dacă apar fisuri cel mai bine nu se mai folosesc și se merge la stomatolog pentru repararea lor;
 • dacă s-au spart nu se folosește nici o soluție de lipit!! nu va tine;
 • dacă după un timp numai sunt la fel de stabile ca la început, este recomandat sa mergi stomatolog pentru rebazare, altfel creste riscul de fisurare.

Cum aplicați crema adezivă?

Cremele adezive Corega, Protefix sau Fixodent nu au arome artificiale sau coloranți, au o formulă care oferă fixare pe durata unei întregi zile și au un gust neutru, care nu interferează cu gustul alimentelor, iar majoritatea formulelor noi nu mai conțin zinc (Corega Ultra Fixare, Corega Gingii protejate, Fixodent Plus).

 1. Curățați și uscați (ștergeți cu un șervețel) proteza dentară.
 2. Aplicați o cantitate mică de cremă sub formă de benzi foarte înguste sau mici puncte, nu foarte aproape de marginile protezei dentare, oarecum în zonele în care ar fi fost dinții...
 3. Clătiți gura cu apa înainte de a introduce proteza.
 4. Apăsați ferm și muscați pentru câteva secunde pentru a fixa proteza.

Nu aplicați de mai des de o dată pe zi, iar dacă e nevoie să aplicați cremă adezivă mai des decât o dată pe zi, este posibil să fie necesară ajustarea protezei de către medicul stomatolog.

Cum se curată protezele dentare cu pastile efervescente?

Ștergeți toate urmele de cremă adezivă de pe proteza dentară după care spălați cu o perie cu peri moi și apă caldă (NU cu pastă de dinți). Utilizați tablete efervescente Corega Tabs sau Protefix pentru curățarea protezei dentare regulat, care au efect antibacterian (omoară peste 90% din bacterii), ajutând la prevenirea depunerii ulterioare de tartru și a iritațiilor determinate de placa bacteriană.

 1. Introduceți o tabletă într-o cantitate suficientă de apă caldă (nu fierbinte) într-un vas, astfel încât proteza dentară să poată fi scufundată complet.
 2. Lăsați în apă timp de minim 3 minute.
 3. Periați proteza cu soluția rezultată, utilizând o perie cu peri moi.
 4. Clătiți abundent sub jet de apă.
 5. Aruncați restul de soluție imediat după utilizare.

Toate cele 3 produse fac același lucru și in general îl fac bine, dar cu toate astea cei mai mulți pacienți am văzut că se declară foarte mulțumiți de produsele Corega. Până la urmă e o alegere subiectivă ce ține de fiecare, eu încă nu am ajuns să am proteză, deci nu pot avea o părere proprie.

Prețul unui flacon de Corega variază între 15 și 25 de lei, iar cel al unui tub de Fixodent este de 17-25 de lei... altfel spus chiar și din punct de vedere al prețului aceste produse sunt foarte apropiate. (preturile sunt luate din oferta Farmacia Tei, in alte rețele de farmacii preturile pot fi și cu 50% mai mari).

Cum se sparg cel mai des protezele?

 • scăpate pe jos și călcat pe ele;
 • căzute în chiuveta la spălatul pe față;
 • prins ceva dur intre "dinți" ... sâmburi de măsline, cireșe...